Field Tying

Ofta kan det vara riktigt bra att ha med sig flugbindningsutrusting när man är på sina fiskeresor, det kan visa sig vara någon specifik fluga som fungerar mycket bättre än alla andra eller någon speciell slända som kläcker som man måste imitera. Så i de lägena så kan det vara skillnaden mellan framgång och fiasko på resan.

Dock så är det inte alltid helt enkelt att vet vad man skall släpa med sig, och man har ofta nog med grejer ändå och vill inte tynga ner en redan mycket tung ryggsäck med ytterligare saker, så hur skall man göra egentligen? Jag har haft med mig mycket bindmaterial på mina resor och tror mig ha hittat en bra uppsättning material att ha med sig som gör att man täcker större delen av alla situationer som kan uppstå.


Material
Materialet som man packar ned skall uppfylla ett antal basfunktioner. Tex. så har jag alltid med mig så att jag kan linda imitationer av dagsländor, en stor och en liten storlek, samt material för en ljus och en mörk variant. Samma med nattsländor och kläckare. Det kompletterar jag sedan med material för att kunna binda två olika streamers samt material för specifika flugor som jag vet alltid fungerar bra dit jag skall. På det sättet kan jag täcka upp för de vanligaste kläckningnarna och samtidigt kunna binda mina specifika flugor som jag erfarenhetsmässigt vet fungerar. Polygarn är et material som alltid ligger med, det kan användas både som vingar och dubbing och i värsta fall även som stjärt och hackel också. Förslagsvis så packar du materialet i en liten väska av typen CD-väska med plastfickor i, det finns också specifika små väskor för just flugbindningsmaterial i redskapsbutikerna, men de är ofta snarlika CD-väskorna i utseende men kostar ofta något mer...

Följande material ligger alltid med i väskan när jag åker på fiskeresor till fjällen:

- Torrflugekrok storlek 12 och 16
- Våtflugekrok storlek 12
- Böjd nymfkrok storlek 12 och 16
- Kläckarkrok storlek 12 och 16
- Streamerkrok storlek 10 och 6

- Dubbing:  brun, smutsgul, vinröd, grå och ljusgrön
- Silver- och koppartinsel
- Guldhuvuden, små och stora
- Brunt, vitt och beige polygarn
- Fibrer från fasanstjärt eller hår från piggsvin
- Orangefärgat backing
- Påfågel herl

- Pälsgarn
- Röd, gul, svart och olive chenille
- Kulögon
- Rött och svart Marabou
- Grått och brunt strutsherl
- Vitt foam, 1 och 2 mm
- Brunt och grizzly tupphackel
- Ljust och mörkt hönshackel
- Märkpennor, svart, gul, ljusbrun och mörkbrun

Detta kan sedan kompleteras med annat material beroende på vart jag åker. 
Flertalet gånger så har jag bundit upp flugor för att imitera någon specifik insekt som vi stött på där vi fiskat och varje gång så har flugan visat sig fungera hur bra som helst. Känslan av att sitta vid älvkanten och binda en fluga för att kort därefter drilla en fin harr eller öring på den är helt underbar.
 

Copyright © 2022 elmerfishing.com. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.
JoomSpirit