Outdoor Cooking Articles

Torka mat

Att torka maten själv kan vara ett bra sätt att dels får ner vikten på packningen, men också för att kunna ta med sig mat som man annars inte skulle kunna ha med sig. Anita Forsell skriver i sin bok ”Fjällmat” på ett mycket bra sätt hur man kan göra detta. Den boken rekommenderas varmt om man vill få mera information om hur det går till. Men man kan i princip torka det mesta och få ner vikten till runt 10%-40% av originalvikten samt också förlänga hållbarheten till runt ett år eller mer.

 

Själv brukar jag torka det mesta av maten vi har med oss på resorna. Jag använder mig av en helt vanlig ugn som är på mellan 50-75 grader och där ugnsluckan står på glänt under själva torkningen. Detta för att luften ska kunna föra bort fukten. Kortfattat lägger man maten på ett galler och ställer in i ugnen mellan 12-24 timmar och så är det klart sen!

 

Beroende på vad det är för mat som ska torkas, kan viss typ av förbehandling behöva göras, se vidare under matförslagen eller i Anitas bok.

 

Dryck

Vatten är ju kanske det normala att dricka när man är ute i fjällvärlden. Normalt sett kan man dricka vattnet rakt av när man är i fjällen. Det är bara att doppa ner kåsan. Är man ovanför bebyggelsen och vattnet är i rörelse så brukar det inte vara någon fara. Är man osäker så kan man koka upp vattnet över elden eller med hjälp av ett Triangakök. Kokar man upp vattnet blir det ca 100 grader varmt och då har bakterierna dött för ett bra tag sedan. Vattnet är då fritt från sådana hemskheter. Eventuella föroreningar försvinner ju dock inte genom att bara koka upp vattnet, men föroreningar brukar och andra sidan vara sällsynt i fjällvärlden. Rätt eller fel, men jag brukar faktiskt tänka lite på fiskarna här. Öring, röding och andra laxartade fiskar har normalt sett höga krav på syreomsättning och kvalitén på vattnet. Kan dessa fiskar leva och fortplanta sig i vattnet där man är duger det nog gott åt oss människor också.

 

För att piffa upp matdrycken en aning kan det vara bra att ta med sig måltidsdryck som juice, lättdryck eller c-vitaminbrus att blanda ut med vattnet. Det kan annars blir lite trist i längden. Fokusera på att ta lättdryck eller annat som är mycket koncentrerat så att man minimerar vikten. Äter man bara torkad mat kan C-vitaminbrus vara vettigt att ta med sig och dricka, eftersom C-vitamin normalt försvinner ur all mat vid torkning.

 

Sen går det ju alltid bra whisky också!

 

Förvaring

När man är ute i naturen är det ofta svårt att ha med sig kylvaror. Det kan gå bra vissa tider på året då det inte blir så varmt dit man ska eller för kallt så att allt fryser. I fjällen kan medeltemperaturen på dygnet ibland ligga runt kylskåpstemperatur och färskvaror kan då fungera bra att ha med sig. För att förlänga livslängden lite på kylvaror som man har med sig, kan man göra ett litet eget ”kylskåp” i älven eller bäcken om det finns möjligheter till det. Lägg kylvarorna i plastpåsar och lägg ut påsarna i vattnet med stenar runt omkring så att dom inte följer med vattnet nedströms. Lägg också några stenar ovanpå påsarna så att hela klabbet ligger under vatten. Se bara till att ha dubbla förslutna plastpåsar runt maten så det inte kommer in vatten. Vattnet brukar i fjällvärlden hålla låga temperaturer, så att bygga ett eget kylskåp i älven brukar fungera kanonbra. Har man tillgång till spade kan man också gräva en grop i marken där man förvarar maten.

 

Man kommer dock långt med maten på resan utan att ha med sig några kylvaror alls om man bara förbereder sig noga innan. På våra längre turer så brukar vi knappt ha med kylvaror alls. Det handlar dels om att maten inte håller sig färsk så länge som vi är ute, men faktiskt också för att minimera vikten. Kylvaror brukar normalt sett väga relativt mycket och ska man vandra långt kan detta vara oerhört viktigt att tänka på.

 

Packning

Många plastpåsar är nödvändigt att ha med sig i packningen. Jag brukar ha treliters påsar och sexliterspåsar samt ett gäng påsförslutare med mig på resan. Påsarna används sen både till matlagningen och till förvaringen av maten. Sexliterspåsarna är nödvändiga om man skulle få fisk som man behöver förvara, t.ex. när man gravar fisken. Får man bara små fiskar går det naturligtvis bra med mindre påsar också, men vi brukar behöva sexliterspåsar om man ska grava en fin öring...

 

Jag brukar också packa maten i olika packpåsar i ryggsäcken som man märker upp eller har olika färg på etc. för att skilja dom åt. På så sätt går det enkelt och snabbt att hitta rätt. Det kan vara jobbigt att stå i oväder och försöka hitta det man letar efter i ryggsäcken.

 

Kryddor är viktigt för att göra det där lilla extra med maten ute på fjället. Jag har alltid en påse full med olika sorters kryddor. Jag brukar ha med mig salt, vit och svartpeppar, vitlök, citronpeppar, olika örtkryddor såsom basilika, timjan, oregano etc. och också några starkare varianter som bland annat paprikakrydda.

 

När det gäller matfett brukar jag enbart ha med mig olivolja både dels för att den är god och fungerar till allt, men också för att den går alldeles utmärkt att förvara i ryggsäcken även under längre resor. Den ska nämligen inte förvaras kallt.

 

Copyright © 2022 elmerfishing.com. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.
JoomSpirit